• ATW pumpe
  • Klima uređaji
  • Klima uređaji

Neophodnost servisiranja klima uređaja

Neophodno je redovno održavanje klima uređaja FUJITSU dva puta godišnje (u proleće pred sezonu hlađenja i u jesen pred sezonu grejanja) radi maksimalnog iskorišćenja energetske efikasnosti (uštede el. energije), u cilju maksimalnog dobitka rashladnog kapaciteta i maksimalnog dobitka grejnog kapaciteta. U slučaju kada se zaprlja spoljna jedinica ima smanjeno, tj. nikakvo vazdušno hlađenje kompresora što dovodi do velikih oštećenja i smanjenog kapaciteta rada uređaja, zaprljan i zapušen FAN COIL (isparivač unutrašnje jedinice) ima znatno manji protok vazduha, tako da klima radi u otežanim uslovima što dovodi do kvara i oštećenja.

Nije potrebno naglasiti da u klimatizovanim prostorijama, osim o temperaturi, strujanju i vlažnosti vazduha, potrebno je voditi računa i o mikrobiološkom kvalitetu vazduha koji udišemo.Vazduh iz klima-uređaja, koji se ne održavaju redovno često je lošeg kvaliteta, a ponekad i neugodnog mirisa. Vlažna, prljava i tamna mesta unutar klima-uređaja čine plodno tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija, plesni i gljivica. Izloženost tim bakterijama i gljivicama može da dovede do bolesti. Najčešće tegobe su nadraženost sluzokože očiju, nosa i grla, osećaj suvoće sluzokože, kašalj, svrab, učestale infekcije disajnih puteva, glavobolja i psihički zamor.

Održavanje i čišćenje klima-uređaja je veoma važno. Filter kroz koji izlazi rashlađeni vazduh pod pritiskom, ukoliko se ne čisti, mođe postati idealna vlažna i prljava podloga za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća. Neophodno je servisiranje klima uređaja sa čišćenjem odgovarajućom hemijskom tečnošću za odmašćivanje i dezinfekciju spoljne i unutrašnje jedinice. Idealno čist FAN COIL (isparivač unutrašnje jedinice) dovodi do maksimalnog iskorišćenja i maksimalne distribucije vazduha bilo toplog ili hladnog i time do velike uštede energije i maksimalnih dobitaka. Kad je čista, spoljašnja jedinica omogućava maksimalno hlađenje kompresora što dovodi do dugotrajne funkcije rada uređaja. Posebno je važno za INVERTER klima uređaje da budu idealno čisti u sezoni grejanja kako bi mogli da maksimalno štede energiju i vrše funkciju grejanja na velikim minusnim temperaturama.

 

Opasne infekcije iz klima-uređaja

Opasne infekcije iz klima-uređaja

Zaštitite se od posledica koje donose neočišćeni rashladni sistemi. Mnogi nisu svesni da udišu vazduh iz aparata koji je često leglo bakterija, buđi i gljivica.

Bez klima-uređaja, poslednjih godina, letnji meseci se veoma teško podnose. Zato ih mnogi imaju, ali često zaboravljaju da neredovno čišćenje uređaja izaziva ne samo loš kvalitet vazduha i neprijatne mirise u domu, već doprinosi i razmnožavanju bakterija, buđi i gljivica.

Kada udahnemo vazduh iz neočišćene klime, može da dođe do opasnih reakcija u organizmu, hroničnih oboljenja, čak i pojave legionarske bolesti, koja nastaje od bakterije legionele. U pitanju je teška upala pluća, neretko sa fatalnim posledicama. Do infekcije dolazi kada se udahnu zaražene sitne kapljice iz klima-uređaja.
Proizvođači preporučuju da se uređaj temeljno očisti jednom godišnje, najbolje krajem proleća. I lekari savetuju da je održavanje i čišćenje neophodno pre svega iz higijenskih, odnosno zdravstvenih razloga. Čišćenjem se sprečava pojava i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama.
U prodavnicama možete da nabavite specijalna sredstva, uglavnom u vidu spreja, kojima se uređaj čisti od bakterija i gljivica, a ujedno i dezinfikuje. Ta sredstva bi trebalo da koristite pažljivo i striktno prema uputstvu, jer će samo tako biti efikasna. Spoljne i lako pristupačne unutrašnje plastične delove pažljivo operite mlakom vodom, u kojoj ste rastvorili neko sredstvo za čišćenje. Može se koristiti i deterdžent za sudove.
Ukoliko odlučite da sami skinete i očistite filtere iz klima-uređaja, budite pažljivi, jer plastične "žabice" mogu lako da puknu. Pre ovoga, neophodno je da proučite uputstvo ili da ovaj posao prepustite stručnijem licu.
Proveru stanja gasa, kompresora ili ventilatora uređaja može da obavi samo majstor, a ova usluga košta i nekoliko hiljada dinara. Vi možete da operete spoljnu kutiju i proverite odvodno crevo, koje se nekada zapuši ili presavije, pa kondenzovana voda ne može da otiče.

Tekst preuzet sa sajta b92.net.
Ceo tekst možete pročitati ovde.

 

PAŽNJA: Klime šire zarazu, evo šta sve možete da dobijete od njih!

Klime šire zarazu

Temperatura u zatvorenim prostorijama ne bi trebalo da bude niža od 22 stepena, odnosno u sobama ne treba da bude niža više od pet stepeni nego što je na otvorenom.

Do upale sinusa i prehlade mogu dovesti i klima-uređaji, koji često nemaju pravilno podešenu temperaturu. Iako stručnjaci preporučuju da se klima podešava tako da temperatura u prostorijama ne bude niža od 22 stepena Celzijusova, ali i da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude veća od pet stepeni, ta preporuka se često ne poštuje.

- Velike temperaturne razlike veoma loše utiču na respiratorne organe. Pored upale sinusa i prehlade, klima-uređaji mogu biti uzročnici i brojnih drugih respiratornih infekcija. Naime, u njima se, ukoliko se redovno ne čiste, talože bakterije i virusi, koje pored infekcija gornjih disajnih puteva, mogu izazvati i bronhitis, a u njima se može naći i bakterija legionela, koja može biti smrtonosna - navodi dr Tatjana Radosavljević.

Tekst preuzet sa sajta kurir.rs.
Ceo tekst možete pročitati ovde.

Top 5 Fujitsu Inverter Modela:

• ASYG12LTCA • ASYG12KGTA • ASYG12LMCE • ASYG12KMTA • ASYG12LLCE
 

Viacom VS d.o.o. © 2012-2023.
Sva prava zadržana.